Tandvårdsrädsla


Här är en intervju med tandläkare Max Andrup på det ständigt aktuella ämnet tandvårdsrädsla.

”Mina patienter ska känna att de alltid har kontroll”

Känner du rädsla eller obehag inför att gå till tandläkaren? I så fall är du inte ensam. Tvärtom. Som tandläkare träffar man dagligen patienter som lider av någon form av tandvårdsrädsla. För tandläkare Max Andrup är det särskilt viktigt att se till att just dessa patienter får en positiv upplevelse av sitt besök.

- Det är nog ingen som tycker att det är kul att gå till tandläkaren, men mitt mål är att det på sikt inte ska finnas någon uttalad tandvårdsrädsla bland våra patienter, säger han.

Hur bemöter du som tandläkare patienter med tandvårdsrädsla?

- I alla mina möten med patienter har jag med mig att det är något som kan uppfattas som jobbigt för den som kommer. Lyckligtvis är de flesta som upplever rädsla duktiga på att informera mig om det. Ofta brukar besöket börja med att vi prata om det. All vård sker på patientens villkor och jag vill att alla som kommer hit ska känna att de har kontroll över situationen. Jag tror att känslan av att inte ha det kan vara det som är allra jobbigast med att gå till tandläkaren. Även om det är jag som utför vården, så ser jag besöket som ett samarbete mellan mig och patienten, med fokus på att det är på patientens villkor. Att se och höra patienten och ta dennes rädsla på allvar är något jag ser som väldigt viktigt.

Hur vanligt är det med tandvårdsrädsla?

- Det är svårt att svara på, men jag tror att alla upplever mer eller mindre obehag av att komma till tandläkaren. Varje vecka träffar jag dock några patienter som tycker att det är riktigt jobbigt.

Varför är just du duktig på att ta hand om tandvårdsrädda patienter?

- Jag tycker att det är viktigt att patienten känner sig sedd, att jag kan svara på dennes specifika önskemål. Jag vill att alla som går härifrån ska göra det med en positivare känsla än när de kom. Förtroende är något som byggs upp över tid. För mig är det självklart att vid varje nytt patientmöte påbörja det byggandet på bästa sätt med patienten i fokus.

 

Fakta

* Cirka fem procent har fobisk tandvårdsrädsla. Det innebär att rädslan är så stark att man helt undviker tandvård.

* Att gå till tandläkaren är en av de tio saker som människor i allmänhet är mest rädda för.

* Tandvårdsrädsla är en vanlig fobi som kan ibland leda till att man inte fungerar bra i andra situationer i livet.

* Tandvårdsrädsla minskar ofta när man blir äldre.

* Bland unga finns inga skillnader mellan tänder hos tandvårdsrädda och andra. Med stigande ålder finns dock vissa skillnader, som att de som är tandvårdsrädda har förlorat lite fler tänder och har fler hål. Det beror på att de inte fått den tandvård som de behöver på grund av rädsla.

Källa: 1177.se Vårdguiden

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square