Valet - En jackpott


För tolv år sedan tog Max Andrup första steget mot att bli tandläkare. Här berättar han om sitt yrkesval, om kirurgdrömmar och om hur slumpen till stor del blev den avgörande faktorn när han för sex månader sedan blev klinikägare.

År 2005 påbörjade du den fem år långa tandläkarutbildningen på Umeå universitet. Varför valde du just tandläkarprogrammet?

- Jag låg i lumpen när jag blev antagen och hade sökt en del utbildningar på vinst och förlust. Jag har alltid varit fascinerad av morfars berättelser från hans liv som ingenjör vid oljeplattformar och andra byggen runt om i världen och hade drömmar om att göra något åt det hållet. Men min fallenhet låg mer åt biologi än fysik. I och med att jag genomförde min militärtjänstgöring fick jag ett års betänketid och hann fundera mycket. Jag insåg att tandläkaryrket kunde vara en fin mix av biologi, hantverk och kontakt med människor och bestämde mig för att satsa på det.

Du har varit färdigutbildad tandläkare i sju år. Vad är det bästa med ditt yrke?

- Det måste vara att få träffa människor och att få jobba med händerna. Ofta tänker jag på att om det inte varit för interaktionen med de personer som jag träffar så hade jag lika gärna kunnat jobba med klockor eller liknande. Att få träffa så många och att ha möjligheten att hjälpa dem är något som verkligen inspirerar mig.

Sedan augusti 2016 driver du kliniken Tandläkarna Drottninggatan. Hur kommer det sig att du blev klinikägare?

- Det går att planera sitt liv på många olika sätt, ändå är det ofta mer eller mindre slumpen som gör att man hamnar på en viss plats. Jag hade under flera års tid arbetat på Folktandvården och meriterat mig för att bli käkkirurg. Allt ifrån att skriva avhandlingar till att arbeta på käkkirurgiska kliniker i Umeå och Gävle. Jag var övertygad om att jag och min familj skulle flytta till Umeå hösten 2016, men av olika anledningar blev det inte så. Under våren fick jag veta att Tandläkarna Drottninggatan var till salu. Jag hade ganska nyligen blivit pappa och hade en stark önskan om att slå mig till ro med min familj. Plötsligt hade jag chansen att köpa Hudiksvalls finaste klinik, kunna få fortsätta att bedriva kirurgi, utveckla den verksamheten och fortfarande få fortsätta med vanlig tandvårdsbehandling. Alltihop utan att flytta från orten. För mig blev det en jackpot.

Hur har ditt första halvår på Tandläkarna Drottninggatan varit?

- Det har levt upp till förväntningarna med råge. Här har jag förmånen att få arbeta med jätteengagerad och duktig personal och få träffa trevliga och insatta patienter. Jag får göra det i min egen takt och verkligen ta mig tid för varje enskild patient, vilket är något jag värdesätter högt.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square