Fluor, tändernas bästa vän

Fluor

Idag pågår det på flera olika håll debatter kring vedertagna rutiner inom hälsa och sjukvård. Det mest aktuella är kanske tveksamheten till att vaccinera sitt barn mot mässling men det sprids även alternativ fakta kring fluor, och det är det vi vill ta upp i denna veckas inlägg.

När du borstar tänderna med fluortandkräm motverkar och minskar du förekomsten av hål i tänderna, karies. Fluoret verkar på framförallt två sätt. Den fungerar som en skydd vid en syraattack och hindrar då nedbrytningen av emaljen och efter syraattacken bidrar den till att snabbt reparera emaljen.

Effekten av fluoret är kortvarigt och det krävs regelbunden tillförsel av ämnet för att skyddet ska bibehållas. Borstar du tänderna morgon och kväll får du det grundskyddet du behöver.

Att tillföra fluor till de nya tänderna hos barn är extra viktigt då dessa tänder har mer sårbar emalj. Inte minst är detta viktigt i mjölktandbettet, för kan man motverka uppkomsten av karies här så är chansen att förbli kariesfri senare i livet större.

Finns det då inga risken med fluor. Det enkla svaret är nej, så länge man följer de riktlinjer som utformats av tandvården där man använder det lokalt i munnen och inte sväljer ner fluoret i samband med tillförseln.

Man vet att ett stort intag av fluor vid ett och samma tillfälle kan ge förgiftningssymtom med framförallt illamående. Den mängd som då behövs är 5 mg per kilo kroppsvikt. För en tvååring som väger ungefär 12 kg motsvarar det att få sig en hel tub barntandkräm för att hamna i riskzonen för illamående.

Följer man som förälder rekommendationen att ha en klick tandkräm stor som en ärta i samband med tandborstning så är man alltså långt ifrån riskzonen, även om barnet sväljer ner all tandkräm.

Tyvärr ser vi inom tandvården då och då effekten när man valt att avstå från att använda fluor. Kariesskadorna är då stora, både i antal och i storlek. Att använda fluor ger dig bättre förutsättningar för att förhindra uppkomst av karies och kan nog vara den billigaste och enklaste försäkringen för att undvika framtida kariesskador.

Har du några frågor om fluor är du varmt välkommen att höra av dig, antingen via chat eller kontaktförmulär på hemsidan eller på facebook!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square