Därför ska du bleka dina tänder hos tandläkakaren.

Tandblekning

I dag finns mängder av salonger som erbjuder tandblekning till konkurrenskraftiga priser. Men många salonger använder för starka medel vid tandblekning, något som kan vara farligt, eftersom tillverkarna går runt reglerna för vad som är tillåtet.

I tandblekningsmedel ingår ofta det blekande ämnet väteperoxid. Som tandläkare får vi, enligt EU:s regler, använda medel med upp till 6 procent vätepe

roxid. En salong där det inte finns en tandläkare får däremot använda medel med upp till 0,1 procent väteperoxid. Och det är inte särskilt troligt att en sådan produkt bleker tänderna.

När Sveriges Radio 2016 granskade skönhetsbranschen, ringde de runt till salonger och låtsades att de ville boka tid för tandblekning. De upptäckte då att 32 av 40 salonger använde mycket mer väteperoxid än vad reglerna tillåter. Vissa hade medel med upp till 38 procent väteperoxid, när max 0,1 procent är tillåtet.

Trots att EU har uppmanat sina medlemsländer att få bort dessa starka medel från marknaden används de fortfarande. Hur är det möjligt? Det är nämligen så att tillverkarna till tandblekningsmedel relativt enkelt kan kringgå reglerna. Det gör de genom att klassa produkterna som medicintekniska istället för kosmetiska, även fast både EU-kommissionen och Läkemedelsverket säger att tandblekningsprodukter ska klassas som kosmetiska. Och genom att kalla dem medicintekniska faller de utanför ramen för det kosmetiska regelverket.

De salonger som använder blekmedel med mer än 0,1 procent väteperoxid gör med andra ord inget olagligt. Det är tillverkarna som går runt bestämmelserna. Faktum kvarstår, reglerna säger att bara tandläkare får använda tandblekningsmedel med upp till 6 procent väteperoxid.

Ytterligare en aspekt som den som vill bleka tänderna bör ta i beaktande är om de tror att en salong kan garantera att kunden inte har hål i tänderna eller andra sjukdomar kring dem. Det är nämligen något som kan förvärras av en tandblekning om det inte åtgärdas innan blekningen. Så vill du få ett vitare leende på ett tryggt och skonsamt vis är det din tandläkare du ska vända dig till.

Max Andrup

Tandläkare och klinikägare på Tandläkarna Drottninggatan

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square