The Wand, vägen till skonsammare bedövning


The wand

Att få bedövning är något många upplever som otrevligt. Man kan uppleva själva sticket som otäckt och det kan göra ont när man injicerar vätskan för fort.

Själva injektionstekniken ser jag som det viktigaste delen vid bedövning, man måste låta det gå långsamt och då kan man ofta lägga en bedövning så att det är nästintill utan smärta eller obehag.

Det är här den lilla apparaten the Wand kan hjälpa till. Det är en datorstyrd bedövningsapparat som injicerar bedövningen långsamt och kontrollerat. En annan sak som många upplever som skonsamt är att det inte är en stor spruta utan ett handstycke som mer ser ut som en penna. Den tredje och för mig den viktigaste fördelen är att tack vare att det är en dator som styr injektionshastigheten kan vi bedöva enskilda tänder i underkäken där vi i vanliga fall måste injicera så att både läpp och ibland tunga blir bedövade. Att som patient kunna laga ett hål i underkäken och samtidigt ha full känsel i läpp och tunga är så klart mycket positivt, inte minst om du ska äta lunch eller middag strax efter ditt besök.

Den här tekniken kallas STA, Single Tooth Anaestesia, eller på svenska entandsbedövning. Tekniken bygger på att man placerar den smala nålen i tandköttsfickan och sedan ger apparaten feedback på att man har rätt placering på nålen och att bedövningsmedlet kommer ner till rotspetsen och bedövar den tänkta nerven. Proceduren är nästintill helt smärtfri och tar bara lite längre tid än konventionell bedövningsteknik.

Den här tekniken är en del i min och klinikens strävan åt att du som patient ska få ett så behagligt besök som det är möjligt. Varmt välkommen!

Max Andrup

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square