Strålande röntgen


Homer X ray

Röntgen ger oss ovärderlig information om utseendet på tanden och omkringliggande ben i samband med en undersökning. Tillsammans med övriga fynd som t.ex. att känna och trycka leder det fram till en diagnos och oftast en behandling. I dagens inlägg går vi igenom en kortare bakgrund runt röntgen och visar hur röntgen underlättar och förbättrar behandlingen hos oss.

Strålningen som används när det gäller röntgen inom tandvård är generellt sett mycket liten. Varje dag, utan att du känner eller tänker på det så utsätts din kropp för en strålning från rymden som motsvarar ungefär 8 vanliga röntgenbilder du tar vid din årliga undersökning hos tandläkaren. När du flyger får du ungefär samma dos varje timma du befinner dig på 10000 meters höjd. En 3D röntgen med den största volymen vi kan ta motsvarar va 50 vanliga röntgenbilder. Detta ska ställas i relation till andra röntgenundersökningar inom sjukvården. För enkelhetens skulle har vi gjort en lista:

I de doser vi använder är rtg ofarlig, men man ska ha respekt för den och den ska bara användas när det finns en indikation. Det är därför din behandlare lämnar rummen när bilden tas, för att inte få på sig strålning som inte kommer leda till någon information, alltså onödig strålning

Med skiktröntgen i vår röntgenmaskin får vi ut snitt som är mindre än 1 mm breda. I praktiken innebär det att vi på en tiondels millimeter kan mäta i bilden och exakt se hur mycket ben som finns eller hur mycket en inflammation eller infektion har brett ut sig. Och viktigast av allt, vi håller strålningen till ett minimum tack vare modern och optimerad apparatur. En vanlig frågeställning som en 3D röntgenundersökning kan svara på mycket bra är hur mycket ben det finns att tillgå i förberedelserna inför ett implantat i käken. Att få den informationen så detaljerat innan operationen ger många fördelar och förenklar sedan ingreppet.

Maskinen har även program för att ge en översiktsbild av käkarna. Vi använder den t.ex för att se att alla tänder och anlag finns hos barn eller för att se en helhetsbild inför större behandlingar.

Varmt välkomna till oss!

Max Andrup

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square